Keerklepcontrole ter preventie van legionella

Het is belangrijk dat je de componenten begrijpt waaruit het watersysteem van je huis bestaat. Op die manier kun je het onderhouden en ervoor zorgen dat er zuiver water veilig in je huis stroomt en jouw water niet verontreinigd wordt met legionella. Legionella wordt veroorzaakt door de inademing van waternevel dat de bacteri├źn bevat. Het aantal organismen dat nodig is om een infectie te veroorzaken is niet bekend, maar varieert afhankelijk van leeftijd, algemene gezondheidstoestand en andere factoren. Naast jaarlijkse testen om de goede kwaliteit van je water te garanderen, is een jaarlijkse keerklepcontrole belangrijk. Als huiseigenaar is de veilige werking van je keerklep een cruciaal element voor je gezin, gezondheid, veiligheid en gemak. Keerkleppen zijn een belangrijk onderdeel van elk watersysteem. Waarom zijn terugslagkleppen belangrijk? Keerkleppen voorkomen dat het water terugstroomt en vervuild wordt. De maat en installatie van je terugslagklep is cruciaal. Ze moeten de juiste afmetingen hebben om aan de stromings- en drukomstandigheden van de waterpomp te voldoen. De drukklasse van de keerklep moet de maximale uitgangsdruk van de pomp overschrijden. De beste oplossing is om contact op te nemen met  hollandbuilding.nl. Zij kunnen ervoor zorgen dat je de juiste klep in huis hebt en controleren of deze ook correct is ge├»nstalleerd.

Waarom een keerklepcontrole nodig is?

Door terugstroming van water te voorkomen als de pomp of watertoevoer eenmaal is afgesloten, verlicht een keerklep de belasting van een waterpomp, voorkomt ze overloop en beschermt zelfs tegen vervuiling met grijs water. Keerkleppen kunnen een van de belangrijkste elementen van een sanitair systeem zijn, daarom is een keerklepcontrole noodzakelijk. Vanwege hun belang zorgt een keerklepcontrole en het testen van deze kleppen ervoor dat de gevolgen van een kapotte klep nooit worden gerealiseerd (legionella). Volgens de waterleidingwet moeten prioriteitsinstellingen en appartementsgebouwen jaarlijks een keerklepcontrole uitvoeren op een goede werking. Holland Building Maintenance kan deze keerklepcontrole voor je uitvoeren. Met de juiste apparatuur en gekwalificeerd personeel dat hiervoor een speciale opleiding heeft gevolgd. Onze BRL6010-certificering garandeert een hoge kwaliteit. Bovendien worden de resultaten van de keerklepcontrole vastgelegd in een transparant rapport en worden de keerkleppen voorzien van een label ter bevestiging van controle.

Keerklep testen

Als je vloeistof in een bepaalde richting wilt laten reizen, is het een goed vertrekpunt om jezelf vertrouwd te maken met keerkleppen. Een keerklep opent automatisch in reactie op druk van op inlaat. Om terugstroming van water te voorkomen, sluit de klep zich van zodra er druk op de uitlaat aanwezig is. De keerklepcontrole laat je beter uitvoeren door een professional. Het testen doe je zo:

  • Stap 1. Sluit de watertoevoer naar de keerklep af. Volg de waterlijn (de waterstroom wordt aangegeven door een pijl op de terugslagklep) en schakel de volgende klep uit. Wacht 15 tot 20 minuten om de waterdruk te laten verdwijnen.
  • Stap 2. Controleer de klep op vuil door op de zijkant te kloppen met de hendel van een schroevendraaier. Een ratelend geluid betekent dat de terugslagklep in orde is, maar een inconsistent slijpen of piepen geeft aan dat de klep vastzit aan een of andere vorm van vuil.
  • Stap 3. Ga in de buurt van de klep staan en laat iemand anders de watertoevoer vijf seconden aanzetten voordat deze snel weer uitgeschakeld wordt. Leg je hand op de klep en plaats je oor er vlakbij. Als je water voelt of hoort lopen, is dit een teken dat de afdichting van de klep lekt. Meestal zul je echter een zacht klikgeluid horen en voelen wanneer de klep zich sluit en het water niet meer door de klep zal stromen als het water wordt afgesloten.